Room by Room: Foyer

As someone who'd rarely greet visitors at the front door, I've always regarded a foyer as more or less superfluous. But as the floor plan evolved, it eventually grew into its own, particularly as I developed The Canyon from the top to bottom levels. I'd always wanted the coat closet to live in the corner right beside the front door, but my architect balked at the idea of creating a crowded space with doors that interfered with one another, and moved it across the hall (below left). But I never saw that as a problem, since normally one would only be using one door at a time. So, when it came time to build, I was at last free to put the coat closet where I'd wanted it (below right). Plus, "cutting corners" allowed me to make the storage area, a.k.a. Kitty Central, even larger.

Begun 24 April 2016, the coat closet had the distinction of being the first internal space to be framed (below). That was after hours of planning to get the two angled corners to be exact mirror opposites of one another while maintaining a consistent four-foot separation.

Kitty Central (below left) was begun the following day.

As related in Changes, the foyer became a dark, claustrophobic space once the external sheathing was applied, so I added a window next to the front door.

Return

Copyright 2017-2018 by David K. Smith. All Rights Reserved.
Home | Top of Page | Site Map